Ga naar de inhoud

Veel woningen van de Wassenaarsche Bouwstichting zijn voorzien van onder andere gevelisolatie, dubbel- of HR++ glas, een HR-ketel en waar mogelijk zonnepanelen. Dergelijke energiebesparende maatregelen zorgen direct voor een verlaging van de rekening. Wat kan je zelf bijdragen om je energierekening nóg verder te verlagen? Dat kun je ontdekken tijdens de  EnergyParty. Iedereen heeft zijn eigen drijfveer om energie te besparen. Vaak is dat geld, maar het kan ook zijn dat je actief wilt bijdragen aan het klimaat om zo de wereld een beetje beter te maken. Dat laatste drijft Chantal van Schaik, directeur bij 070Energiek, de organisatie die de EnergyParty’s organiseert. “Dat doen we al sinds 2014. We zijn als burgerinitiatief gestart in Den Haag, en organiseren nu ook buiten de Hofstad party’s. Want energie besparen is belangrijk voor iedereen. Je leert van elkaar en je ziet dat tijdens een EnergyParty de buren elkaar ook (beter) leren kennen. Die verbinding, ook dat geeft energie.”

Van het gas af
De EnergyParty heeft een vaste opzet. Eerst wordt er gekeken naar de energierekening om de belangstellende inzicht te laten krijgen in de energierekening. Vervolgens wordt er een aantal indicatoren gebruikt om het verbruik per huishouden vergelijkbaar te maken. De verschillen zijn opvallend. Gas wordt steeds duurder en gaat op termijn waarschijnlijk verdwijnen.  Tijdens de EnergyParty wordt aangegeven hoe je nu al je gasverbruik kan verminderen? Zoals: Het vuur mag niet onder je pan vandaan komen. Als je eieren of pasta kookt, zet dan het vuur eerder uit en laat ze langer in het hete water staan. Laat rijst, net als vroeger, nagaren onder je dekens in bed.

Geen kou lijden
Ook wat betreft de thermostaat is winst te behalen. “Veel thermostaten zijn in te stellen op tijd. Zo kun je de temperatuur lager zetten op de momenten dat je er niet bent. Het scheelt sowieso enorm als je de temperatuur 1 graad lager zet. Krijg je het koud, dan trek je een trui of vest aan.”

Energievreters
Veel elektrische apparaten vreten, ongemerkt, veel stroom. “Sommige apparaten blijven de hele tijd aan staan. Bij een koelkast of boiler kan dat niet anders, maar de computer, televisie of verlichting kan gewoon uit. Dus echt uit, dus niet op de stand-by modus. Tijdens zo’n EnergyParty krijg nog veel meer tips die helpen om de energierekening te verlagen. Van isolatie tot een radiatorventilator, en van wassen op de eco-stand tot waterbesparende douchekoppen.

Heeft u ook interesse in een EnergyParty dan kunt u zich aanmelden bij ons via E-mail:wbs@wabs.nl

Met onze projecten energiebesparende maatregelen hebben wij onze woningen energiezuiniger gemaakt. Wij vinden het belangrijk dat onze bewoners goed geïnformeerd zijn op gebied van energiebesparing. Daarom organiseren wij een EnergyParty, om samen in gesprek te gaan over het verder verlagen van het energieverbruik.

Wat is een EnergyParty? Een EnergyParty is een gezellige, informele avond waarbij je een kaartspel speelt met maximaal 10 buren of buurtgenoten. De EnergyParty wordt onder begeleiding van 070Energiek gegeven en heeft tot doel inzicht te krijgen in het eigen verbruik en tips uit te wisselen voor een prettig wooncomfort.

Om een beeld te krijgen van een EnergyParty dan kunt u op de website www.EnergyParty.nl meer informatie vinden.

Heeft u ook interesse in een EnergyParty dan kunt u zich aanmelden bij ons via email wbs@wabs.nl